Bakan Gönül: Bedelli askerliğe ilişkin çalışma yok

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2005 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda açıklama yapan Gönül, askerlik süresinin kısaltılması konusunda daha önceki uygulamalar nedeniyle asker sayısının yüzde 17 azaldığını, bundan 270 trilyon lira tasarruf sağlandığını belirtti.

Bedelli askerliğin hangi şartlarda yapılacağına ilişkin hükümlerin kanunda yeraldığını ifade eden Gönül, ''mevcut kanunun yürürlüğe girmesi, Genelkurmay Başkanlığı'nın asker mevcudunun yeterli olduğu, askerliğin bedelli olması gerektiği yönünde görüşü ile mümkün" dedi.

"Bakanlığımızın, bedelli askerliğe ilişkin yasa tasarısı şeklinde çalışması yok" diyen bakan Gönül, bedelli askerliğe yönelik bir talebin, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bakanlığa intikal etmediğini söyledi.

"Avustralya'dakilerin derdi dövizli askerlik"

Gönül ayrıca, Avustralya'daki Türk vatandaşlarının 'bedelli askerlik' sorunu olmadığını, bu kişilerin derdinin 'dövizli askerlik' olduğunu belirtti. Gönül, bu ülkedeki vatandaşların, Milli Savunma Bakanlığı'na dövizli askerlik süresinin düşürülmesi için başvurduklarını söyledi.

Türkiye ile bu ülke arasında uzun mesafe olması nedeniyle askerlik eğitiminin tamamının kaldırılması talepleri olduğunu da bildiren Gönül, ancak bu kişilerin, ''Türkiye'ye eğitim için gelmeyelim. Parasını ödeyelim, vatandaşlıktan da ayrılmayalım'' dediklerini anlattı.

Bakan Gönül, askerin tüfeğinin bile dışarıdan alındığı yönündeki değerlendirmeleri eleştirerek, o günlerin geride kaldığını söyledi. Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın tüfek ihtiyacının tamamı ile bazı topların namlularının da yurtiçinden karşılandığını ifade etti.

Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de, 12 aralıkta yaptığı açıklamada, yurtdışında bedelli askerlik konusunda bir beklentinin olduğunu söylemiş ve TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda bir çözüm bulunabileceğini belirtmişti.

İçki yasağı genelgesi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise, içki yasağına ilişkin soruları cevaplandırdı. Aksu, ''insaf diyorum... El insaf, genelgenin neresinde içki yasağı var'' diye sordu.

''Biz içki yasağı getirmiyoruz'' diyen Aksu, 1934'te çıkarılan Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda içkinin izne bağlandığını, son düzenlemenin de bu konuda 50 yılı aşkın süredir yayınlanan genelgenin devamı olduğunu bildirdi.

Yerel Yönetim Reformu kapsamında içkili yerlerin açılmasında izin alınmasının belediye meclisi ile il genel meclislerine devrettiklerini anlatan Aksu, ''belediyeler bu işi yaparken vali, kaymakam ve polisin görüşünü alıyor, daha sonra gerekli izni veriyor. Herhangi bir yasak söz konusu değil'' diye konuştu.

Emniyet teşkilatındaki polis sayısı eksikliğinden de yakınan İçişleri Bakanı Aksu, ''2001'deki sayıya ulaşabilmek için 2 bin polise ihtiyaç var. Polis ihtiyacı giderilerek yaya ve motorlu devriye artırılıp alan hakimiyeti sağlanacaktır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber